Szef Kuchni

Damian – największy w Rybniku, a nawet na Śląsku pasjonat kuchni i kultury chorwackiej. Restauratorem jest od ponad 7 lat. Eksploruje Chorwację wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu nowych kulinarnych inspiracji i doznań. Łączy ze sobą kuchnię tradycyjną oraz nowatorskie podejście. Pozornie niepasujące do siebie składniki potrafi połączyć w zaskakujący, nieoczywisty i przepyszny sposób.

Chorwackim daniom zawsze dodaje szczyptę swojskości i polskiego charakteru. Wciąż poszukuje nowych smaków i nie boi się kulinarnych eksperymentów. Gotuje non stop, nawet nocami, ponieważ jest to jego największa pasja. Restaurację Croatia prowadzi wraz ze swoją żoną Basią, która podziela chorwackie pasje i zainteresowania męża. Przytulny i wyjątkowy wystrój restauracji to w całości jej zasługa. Interesuje ją przede wszystkim chorwacka kultura i śródziemnomorski styl. Jego symbole zręcznie przemyca do Croatii, tworząc absolutnie niepowtarzalne miejsce. Dzięki niej Croatia jest śródziemnomorskim rajem w centrum industrialnego, śląskiego miasta. Oboje dbają o to, by wizyta w Croatii dostarczyła klientom niezapomnianych wrażeń nie tylko kulinarnych, ale i estetycznych. Dzięki swojej gościnności i otwartości są znani na całym Śląsku.

Troszczą się o to, aby każdy z gości poczuł klimat prawdziwej Chorwacji – począwszy od potraw, a na muzyce w lokalu skończywszy. Miłością do Chorwacji zarazili już wiele osób i właśnie dla takich miłośników organizują wieczorki chorwackie, gdzie przy dźwiękach chorwackiej muzyki i potraw wszyscy bawią się i tańczą do rana. Stale poszerzają swoje chorwackie znajomości, a ich głowy są pełne wspaniałych pomysłów.

Zobacz menu